Aanduiding van staalsoorten

bouten aandraaien

met symbolen     met nummers

Materiaalaanduiding

Er bestaan zeer veel verschillende staalsoorten en -kwaliteiten. Om al deze verschillende soorten te kunnen onderscheiden krijgen ze een naam. Naamgeving van materialen noemen we materiaalaanduiding. Hiervoor zijn verschillende systemen ontwikkeld.

  1. Aanduidingen met een mengeling van cijfers en letters (symbolen).
  2. Een aanduiding waarbij alleen cijfers worden gebruikt (numeriek systeem).

Aanduiding met symbolen

Er zijn systemen die cijfers en letters gebruiken. Cijfers en letters tesamen noemen we ook wel symbolen. In deel 1 van de norm NEN-EN 10027 worden twee aanduidingen voor staal beschreven die gebruik maken van symbolen. Klik op [symbool] voor een uitleg van een aanduiding met symbolen, die veel wordt gebruikt in de staalbouw.

Numeriek systeem

Er zijn systemen die alleen maar cijfers (nummers) gebruiken. Dit noemen we numerieke systemen. In deel 2 van de norm NEN-EN 10027 staat een numeriek systeem dat is ontwikkeld om een onderverdeling te maken van staalsoorten en staalkwaliteiten. Klik op [numeriek] voor een uitleg van dit numerieke systeem.

Let op

In totaal zijn er 3 materiaalaanduidingen, die in de norm NEN-EN 10027 worden beschreven. In deel 1 van die norm worden 2 systemen uitgelegd. In deel 2 staat 1 systeem.

ferriet Afhankelijk van het koolstofgehalte heeft staal een andere gedaante. Bekijk de materiaalkundesectie met 2 verschillende atoomroosters van staal en verken het ijzer-koolstof diagram FeC-diagram


dit is de staalpagina  -  index  -  symboolaanduiding  -  numerieke aanduiding  -  ijzer-koolstofdiagram  -  verantwoording  -  reacties?