Talkradio zoals 't hrtNachtvlucht AM1395

In de doordeweekse nachten na enen, werd slapend Nederland opgeschikt door een donker stemgeluid. De sonoren van de nacht, Bart de Jongh en Roel Karter, vergden het uiterste van het frequentiebereik van de Talkradio-microfoon. In het duister van de studio was alleen de telefoon nog zichtbaar, die roodgloeiend stond. De nacht maakt mensen loslippig en het duister doet de beller denken dat z'n geheimen veilig zijn. Nachtvlucht AM1395 werd therapie-radio. Maar ook spannende verhalen hielden de luisteraar geboeid, al of niet verzonnen. Maanzieken uitten publiekelijk hun delirium op nachten waar de volle maan op zijn krachtigst scheen.
Het aantal luisteraars was voor het nachtelijke tijdstip van het programma opmerkelijk hoog. Een vaste schare fans schroefden het gemiddelde luistercijfer bovendien behoorlijk omhoog.
Maar ook voor dit programma viel in september 1998 het doek. Een persbericht ging uit en er werd op de noodzaak van een dergelijk programma gewezen. Het bood een uitlaatklep die op geen van de Hilversumse zenders te vinden was, ook nu niet.

De ontwikkelingen gaan door. Tegenwoordig is Bart de Jongh elke zaterdagavond tussen 11 en 12 te horen op de kabelzender Oininio met het programma Mythen en Sagen. Verhalen vertellen dus. Nachtvlucht AM1395 is aan zijn doorstart begonnen...

Persbericht

d.d. 8 januari 1999

Luisteren radiobeslissers wel naar luisteraars?

Met "Nachtvlucht" succes verzekerd

Toen eind vorig jaar bij "TalkRadio" de stekker eruit ging, werd ook het uiterst succesvolle programma "Nachtvlucht AM 1395" het zwijgen opgelegd. Radiomakers Bart de Jongh (46) en Roel Karter (51) vulden tussen 1:00 en 5:00 uur 's nachts blijkbaar net dat gaatje in de markt, dat zowel publieke als commerciele omroepen lieten liggen (en nog laten voor wat het is). Na een jaar scoorden zij met pieken van 6% luisterdichtheid al ver boven de gestelde norm en waren landelijk het derde best beluisterde programma. Hun succesformule bestond uit de open en rechtschapen aanpak van alle mogelijke onderwerpen en de ruimte die bellers hierbij kregen. Luisteraars van de "Nachtvlucht" waren vooral slapelozen (alle leeftijden vanaf 16 jaar), eenzamen en bedlegerigen (voornamelijk ouderen) en nachtwerkers (alle leeftijden vanaf 19 jaar). Daarbij nog de nodige Nederlanders in het buitenland, want de 1395 AM was 's nachts tot in verre uithoeken van West-Europa te ontvangen...
Met het plotsklaps omdraaien van de TalkRadio-knop viel menig nachtluisteraar in een diep gat. Kregen de voor Marconi Award voorgedragen programma's als die van Beau van Erven Dorens, Raoul Heertje en "Met het oor op morgen" hooguit vijf protestbrieven binnen, bij de "Nachtvlucht" waren dat er tachtig na de abrupte sluiting. Neem daarbij de vijftig steunbetuigingen, die tot nu toe via de postbus van de "TR Stuurgroep" zijn binnengekomen en men krijgt een idee van de indruk, die het programma blijkbaar heeft nagelaten. De presentatoren van het eerste uur Bart & Roel laten het er dan ook niet bij zitten en speuren, samen met praatradio-goeroe Willem de Ridder, naar nieuwe mogelijkheden. Een ideale "landingsbaan" scheen de uitbreiding van Radio 5 in de nacht per 3 maart a.s., maar de zendercoordinator wist te vertellen, dat de publieke omroepen na maandenlang vergaderen er definitief "uit" waren: men gaat daguitzendingen herhalen (!). Ten einde raad zoekt het duo nu de publiciteit, om de noodzaak van dergelijke sociaal-maatschappelijke uitzendingen onder de aandacht te brengen van belangrijke beslissers. Voor deelname aan talkshows kan hun gloedvol betoog worden onderstreept door schrijnende voorbeelden uit de genoemde doelgroepen. Het kan toch niet waar zijn dat zo'n succesvol radiofenomeen, met tienduizenden "wachtenden", niet ergens een herkansing wordt geboden?

Zeg nou zelf!
Via Postbus 10666, 1001 ER Amsterdam, o.v.v. "Terug met die Nachtvlucht!"

Met vriendelijke groeten,

Roel Karter
Bart de Jongh


Wat zijn jouw ervaringen en herinneringen aan dit nachtelijke programma? Laat het ons weten!

tr-fanzine-kopij@egroups.com