Willy Vandersteen

Willebrord Jan Frans Maria Vandersteen werd geboren op 15 februari 1913 in de "De Seefhoek", een Antwerpse wijk (Stuivenbergplein). Hij groeide er op en had als kind een ruime fantasie. In de August Sniederstraat tekende hij met krijt voor zijn vriendjes zijn eerste stripverhalen op het voetpad. Vandersteen liep school in het Sint-Eligiusinstituut, waar hij vaak opmerkingen kreeg over zijn dagdromen in de klas.

Toen hij dertien was, volgde hij een avondcursus beeldhouwen in de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Overdag hielp hij zijn vader, Sus Vandersteen, die beeldhouwer was.

Later, in 1928 werd hij lid van de scouts. Met de loop van jaren ontwikkelde zich een nauwe vriendschappelijke band tussen hem en scouts. In 1988 tekende hij zelfs een stripverhaal : De wervelende waterzak waarvan de opbrengst naar de scouts in België en Nederland ging.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog begon Willy Vandersteen zijn echte tekencarrière: door de bezetting werd er in Europa gezocht naar striptekenaars ( Amerikaanse strips konden niet in de handel gebracht worden). Vandersteen greep toen zijn kans en bouwde een carrière op.

Op 28 augustus 1990 stierf Willy Vandersteen, hij was 77-jarige leeftijd. Maar Suske en Wiske bleven voortbestaan, Paul Geerts, assistent van Vandersteen zette het levenswerk verder. En zo kunnen wij vandaag de dag nog nieuwe albums van Suske en Wiske verkrijgen.


 Naar Suske en Wiske