Teckel Intro

Back to Homepage Back to N.T.C. page

Trots
Eerlijk
Charmant
Krachtig
Echt
Lief
Stoer


Introductie

Teckels zijn zeer schrander, eigenzinnig, slim en vindingrijk. Ze zijn zeer aanhankelijk jegens de baas en gereserveerd tegenover vreemden. Ze zijn buitengewoon waaks en hebben een moedig en nieuwsgierig karakter. Een teckel is als het ware een 'kerel' in zakformaat!

Teckels kunnen om hun zin door te drijven geweldig komedie spoelen. Zij hebben een groot gevoel voor humor en stellen het op prijs de lachers op hun hand te hebben. Maar ze kunnen ook snel beledigd zijn en dan kan het lang duren voor de baas weer in genade aangenomen wordt.

Teckels laten zich van nature graag gelden en men moet er dus alert op zijn de baas te blijven. Geef een teckel de vinger en hij neemt de hele hand. Slaafse gehoorzaamheid mag men van dit ras niet verwachten, want de teckelzal tot zijn laatste levensdag blijven proberen het laatste woord te hebben.

Teckels kan men echter wel degelijk onder appel krijgen, het duurt alleen iets langer en men zal wat meer geduld moeten hebben dan bij andere rassen het geval is. Voor de jonge teckel is het volgen van een puppiecursus een heel goede basis voor zijn verdere opvoeding. Hij moet immers van jongs af aan leren dat niet hij, maar zijn eigenaar de baas is. Door het leren opvolgen van commando's kan 'gehoorzamen' een gewoonte worden en wordt tevens duidelijk dat hij de 'mindere' is.

Teckels zijn jachthonden met een dikwijls felle jachtpassie en dat is tevens de oorzaak van het eigenzinnige karaktertrekje dat in iedere teckel huist. Al vele honderden jaren lang werden teckels gebruikt voor de jacht op vossen en dassen (vandaar de ietwat ouderwetse benaming dashond). De hond werd daartoe in de vossenburcht gezet en moest op eigen initiatief het karwei klaren. Daar is een flinke portie moed, doorzettingsvermogen en slimheid voor nodig. Ook heden ten dage wordt er nog intensief met teckels gejaagd en niet alleen op ondergronds wild maar ook op roodwild (reeën) en zwartwild (zwijnen).

Deze eigenschappen zijn door de eeuwen heen in het ras door gefokt, vandaar dat de zelfstandigheid en de eigen inbreng van de teckel zo dikwijls voor 'eigenwijs' wordt aangezien.

Teckels zijn geen troetelige dames hondjes, maar sterke gespierde honden met een enorm uithoudingsvermogen en een markant karakter. Het jachtinstinkt wil nog wel eens moeilijkheden opleveren waardoor men de hond met veel jachtpassie niet of nauwelijks los kan laten lopen in het vrije veld. Doet men dit wel, dan gebeurt het nog wel eens dat de teckel verdwijnt en zich uren lang niet laat zien. In zo'n geval moet men blijven wachten tot het de teckel belieft terug te komen. Straffen heeft weinig zin, want de volgende keer is de jachtpassie weer sterker dan de straf en boze woorden van de baas. Aangelijnd houden is dus de boodschap.

Teckels kunnen uitstekend met hun soortgenoten overweg. Andersoortige huisgenoten en katten worden wel geaccepteerd, maar dit gaat beter als zij er van jongs af aan mee opgroeien. Knaagdieren en vogels kan men beter achter tralies houden daar ze op het jachtinstinkt van de teckel werken. Maar natuurlijk bevestigt de uitzondering de regel.

Teckels worden gefokt in drie verschillende maten en haarvariëteiten, waardoor er in totaal 9 soorten bestaan.

De Standaard teckel die een borstomvang heeft vanaf 35 cm. tot een niet nader vastgelegde maat.

De Dwerg teckel die een borstomvang heeft van 30 tot 35 cm.

De Kaninchen teckel die een borstomvang heeft tot 30 cm.

De drie haarvariëteiten zijn: korthaar, langhaar en ruwhaar.


Back to Homepage

This page is last on 21-02-1997